Premiären är avklarad för sex av sju lag och det föll sig kanske inte riktigt som jag hade gissat på förhand.

Jag befann mig i Bjästa för att kolla in KB:s återkomst till Hockeytvåan mot det lag som jag ifrågasatt mest på försäsongen, Sollefeteå. Till en början såg det ut som om KB65 skulle dra det längsta strået men ju längre matchen led, desto mer lyckades Sollefteå få matchen dit de ville.

Det fanns några tydliga skäl till varför Sollefteå vinner den här matchen. Båda lagen får matchstraff tidigt i matchen. Rocky Persson åker på en tackling i ryggen och Hasse Byström detsamma. Båda utvisningarna borde i värsta fall varit 2+2 eller kanske 2+10 men definitivt inte matchstraff. KB65 blev mest lidande av utvinsingarna, man tappade en del initiativförmåga och en massa trygghet när Byström utgick. KB65 stod för det strukturerade spelet där man ofta lyckades låsa fast Sollefteå i sin egen zon men ju längre matchen led desto mer tiltade matchen till Solleftås favör. Sollefterå såg stundtals ut om ett juniorlag i sin struktur och den här kvällen gav det resultat. Sett till hur matchen utvecklades och sett till hur Sollefteå lyckades få KB65 att spela deras hockey så var slutresultatet varken förvånande eller orättvist.

Filip Sundins Sollefteå vann i Bjästa.

Däremot kan man konstatera att Sollefteå inte kommer vinna sina matcher på det här sättet, det finns inte tillräckligt med mannskap att spela den här typen av hockey över ytterligare 27 matcher i den här serien. Men man har ett embryo på gång i att man börjar se att det gna försvarsspelet måste bli en prioritet, därför blir spelare som Filip Sundin och Långström framtående spelar medan Boström och Filiz får mindre framträdande roller i matchen, kanske inte i laget.

***

Brunflo gjorde det jag var tämligen säker på att man inte skulle göra, att slå AIK Härnösand. Man gör det för att man var otorligt effektiva i PP och göra där fyra av sina fem mål. Härnösand var ännu mer effektiva och det är klart att många täta matcher kommer att avgöras i den här spelfomen.

Nu vinner Brunflo sin hemmapremiär utan att det egentligen är de tre stora namnen som står för produktionen. Det måste bli en väckarklocka för de övriga lagen. Man kan med andra ord inte gå ut för att spela 0-0 mot Magnussons och Grenholm och tro att det kommer räcka.

***

Kovland gjorde precis det som man inte gjort de senaste veckorna. Man gör mål från backposition och man gör mål i PP. Dessutom kliver den andra PP-formationen in och gör mål, det ger laget en nödvändig dimension.

Mathias Dahlgren sätter dit två baljor, varav den ena i PP. Det var precis det han eftersökte när vi snackade i veckan och att det är just han som levererar är av stor betydelse för laget.

Dahlgren konstnären i Ånge, dubbelmålade för Kovland.

Ånges transatlanter kommer bli betydande och man ser verkligen skillnad på klassen på värvningarna jämfört med andra lags värvningar av just den kategorin spelare. Det är spets i alla hänseenden.

***

Kramfors låg under med 2-0 mot LN91 men vänder på steken till 2-4. Ett härligt besked för Molin i alla hänseenden. Emil Larsson, Casper Leksell, Joachim Marklund och Marcus Näsholm visar att de växer in i grejerna på ett fint sätt. Man visar också att man kan vända på matcher på ren inställning och att man kan vinna utan att ha en målvakt som står på huvudet.
Efter en rent utav usel första period där Molin och Svelander helt säkert fick påminna laget om vad som krävs för att man ska ha framgång. Nu väntar två riktigt tuffa matcher för laget den kommande veckan. Kovland borta på tisdag och Ånge hemma på fredag. Får man med sig något från dessa matcher så gör man det förstås bra men jag tycker att man bevisat att man inte kommer kunna ställa ut skridskorna mot Kramfors och checka av tre poäng.

Molin har byggt karaktär i Kramfors.

***

Jag lägger den här veckan till handlingarna nu. Jag är helt ärligt helt slutkörd efter att ha besökt Skellefteå, Sollefteå, Kramfors, Ö-vik och Bjästa. Jag ser med tillförsikt fram emot den vecka som kommer och hur den här serien utvecklar sig.

Jag vill tro, för den här regions hockeys bästa, att det här premiäromgången inte kommer definiera den här säsongen. Är det något jag vill vara kritisk mot så är det alla lag måste hitta sitt egna spel, att det inte är en strategi att leva på andras misstag. Kan alla lag greppa det så kommer vi med stor behållning ha en säsong utvecklande hockey framför oss.

Gillar du Hockeynorrland.se? Var med och stötta, antingen via Patreon (https://www.patreon.com/hockeynorrland) eller via Swish – 0720156257. Hockeynorrland förblir gratis, men arbetet, resorna och engagemanget bakom är inte det. Jag uppskattar ert stöd! 

Leave a comment