Det är sällan (skulle nästan kunna säga aldrig) som jag lämnar en match innan den är färdig. Jag har gjort det vid två tillfällen tidigare varav det ena inträfffade när ett av mina barn föddes och den andra gången var det inte frivilligt, så att säga. Idag gjorde jag det för tredje gången. När Kovland gjorde 6-0 på Kramfors, då kändes det så pass håglöst att det kändes smärtsamt att titta på det.

Men vi backar bandet till den första perioden. Den gick förmodligen helt enligt plan för Dick Molins gäng. Man gjorde det enkelt för sig genom att hålla Kovland på utsidan, hög trea och lägga puckarna bakom KIF-backarna. Sen hände något. Halvvägs in i den första perioden slutade det helt enkelt att fungera. Man spelade fortfarande med en hög press, uppoffrande spel men Kovland började hitta centrallinjen, och framför allt började Kinisjärvi hitta sin Gretzky-position där han bara matade in puckar framför mål.

Innan matchen snackade jag om att förstalinan var tvungna att börja leverera nu. Jag pratade om att fler måste bidra i numerärt överläge och att man hade en svagare målvakt.

  • Stjärnspelarna bjöd upp till dans. Kinisjärvi, Dahlgren, Berglund, Pihlström, Nordin, Nordlander, Ullsten…listan kan göras längre men jag nöjer mig där.
  • I PP gjorde man en tredjedel av sina mål och definitivt ett bättre flyt än tidigare, fler kombinationer? Nja, kombinationer som fungerade.
  • Idag var Viström felfri och avstyrde det han fick emot sig, han gjorde det bra. Inget snack.

Två av tre är väl inte så jävla illa?

Målvakterna kan vara värda att stanna till vid efter en match av den här karaktären. 9-0 innebär allt som oftast att en målvakt, minst, haft en katastrofal match. Tidigare har jag höjt Rasmus Eklund till skyarna och det ser förstås inte bra ut att han släpper fem puckar på knappt två perioder.

Har jag någon förklaring?

Nja, egentligen inte. Det där var definitivt inte nära hans potential. Det var inte bara när målen började rulla in som han hade det svårt. När det stod 0-0 i nära en period så spred han puckar omkring sig på ett sätt som jag inte sett tidigare. Ville man se trygghet så var det faktiskt Viström som visade det idag. Kramfors kom under de två perioder jag såg inte till några A-chanser i min bok.

Hela Kramfors får bara släppa det här och titta framåt, det är inte i matcherna mot Kovland man ska ta poäng. Däremot ska dessa matcher vara en värdemätare kring var man står. Ånge på fredag hemma med mycket folk på läktarna, premiärnerverna är väck och förhoppningsvis bjuder de upp till kamp i sextio minuter.

Kovland å sin sida möter Brunflo borta. Varningen är väl utfärdad nu då. Kovland kan när de vill, och mot Brunflo lär de vilja en hel del.

***

Sollefteå hade det tufft mot Ånge som fortsätter att trumma på. 1-5 till gästande Ånge den här kvällen med en match som inte drog igång förrän klockan 20 och lockade 152 personer. Rocky Persson pratade jag tidigare om idag och det var han som stod för Sollefteås mål.

Jag har pratat mycket om Ånges transatlanter men idag är det de andra som sticker ut. Man gör mål i alla spelformer, till och med med en man mindre, och målvakten Mario Cavaliere fick en assist. Fulländad kväll för Ånge.

Sollefteå möter Härnösand borta på fredag.

***

På tal AIK så var den en riktig gunfight ikväll. Två offensiva lag som lämnade damluckorna öppna i den första perioden där hela sju av matchen tio mål föll. Några små iaktagelser ser jag.

  • Bröderna Hellgren med Linus Rödlund blev succé, mer av den varan, Gradin.
  • KB:s Jens Norberg smällde dit ett hattrick av bara farten. Sa jag att de var offenisva?
  • Har KB hittat sin “etta” i Viktor Nyman? 37 räddningar ikväll.
  • Två baljor från Arvid Törnqvist. Han har därmed gjort fler mål i den här matchen än han hade på hela förra säsongen (alltså sex matcher). Det är inte personbästa men definitivt det bästa vi sett på flera år från hans sida. Senast han var i den formen spelade han J20 i Björklöven.

Summa sumarum. Vinnarna blev precis som jag föruspådde AIK, Kovland och Ånge. Däremot så hade jag kanske ett annat scenario kring hur det skulle gå till.

Leave a comment