Det är dags för det obligatoriska tabelltipset i Hockeytvåan Norra CD 21/22.

Det är naturligtvis svårt att se in i framtiden men de är också det som är aningen kittlande. Det som känns alldeles självklart inför omgång 1 kan verka superkorkat efter omgång 28. Jag har baserat mitt tips på hur trupperna ser ut till bredd och spets, hur man presterat under försäsongen och huruvida jag tror att laget har potential att växa under kommande säsong.

Med det sagt, så här tänker jag.

1. Kovland

För mig är det en “no brainer” att Kovland kommer att ta hem den här serien. Man har målsättningen att ta sig till Hockeyettan och då är det här definitivt en serie man bara ska vinna. Truppmässigt har man åtminstone två femmor som skulle ta plats i de flesta lag i Hockeyettan, somliga även högre upp.

Nyckelspelare

 • Markus Kinisjärvi: Han har spelat på betydligt högre nivå under längre tid och den spelare som ska bära det här laget. Han har inte visat upp sig från sin bästa sida men han är en tävlingsmänniska uti fingerspetsarna och kopplar på när det blir spel om poäng.
 • Emil Fahlander: Han är elak, han stark och han är framför allt oerhört jobbig att möta. Han är kanske den farligaste “crease-spelaren” den här ligan har att erbjuda.
 • Oliver Pihlström: Precis som “Kinis” är han en tvåvägsspelare av rang. När han saknas så märks det och det har inte Kovland råd med.
Lagkaptenen Markus Kinisjärvi blir en nyckepspelare för Kovland | Foto Toni Panda

Coach

Mathias Månsson har några år på nacken som tränare och har växt fram till en grym matchcoach. Hans egna elitkarriär börjar nu att komma väl till pass och är inte rädd för att sätta kravbilder och se till att dessa efterföljs. Han stora jobb den här hösten blir att hitta ett spel i numerärt överläge som kommer ge resultat senare i vinter.

Svaghet

Målvaktsspelet är det svagaste kortet i den här truppen. Så länge fem man orkar backchecka och hålla sina motståndare på utsidan kommer man kunna gå runt det problemet men orkar man inte spela det spelet över 60 minuter så ökar risken för att man kommer förlora. Både Hedberg och Viström har egenskap att stå på huvudet i enstaka matcher men saknar stabiliteten för att vinna matcher på egen hand över en längre tid.

2. AIK Härnösand

Om det är något lag som kommer att kunna utmana Kovland om seriesegern så är det AIK. Man saknar rutin i vissa delar av laget men kompenserar det med ungdomlig entusisam. Anledningen till att jag inte tror att de är bättre än Kovland över 28 omgångar är att jag inte ser att man kommer orka vinna lika många matcher. Jag tror att man i praktiken skulle kunna vinna “matchserien” mot Kovland för att det kommer bli ett enormt fokus men det kommer innebära att man dränerar energin i andra matcher. Man för man är man inte ett lika bra lag som Kovland, men det är hugget som stucket.

Nyckelspelare

 • Bröderna Hellgren: kommer att visa vägen med ett tvåvägsspel som varje lag behöver.
 • Bröderna Rikner: Kanske ramför allt Christoffer Rikner kommer att vara god för 60 poäng om han får vara frisk och är motiverad.
 • Målvakterna: Det spelar egentligen ingen roll vem du stoppar in där, alla tre har potential att vinna matcherna åt sina lag men kanske främst Elvinas Karla.
Elvinas Karla blir viktig för AIK den här säsongen. | Foto: Toni Panda

Coach

Peter Gradin är expert på att förädla unga spelare och här kommer hans fingertoppskänsla att bli en nyckel. Han är också en matchcoach av rang som vet när silkesvantarna ska fram och när hårtorken är befogad.

Svaghet

Det är tufft att kalla det för svaghet men ibland kan den ungdomliga entusiasmen kosta mer än den smakar. Här kommer Gradin att spela en enorm roll. Kommer han lyckas få sina unghingstar att vara aggressiva i rätt läge och mer tama i andra lägen?

3. Brunflo

Det finns egetligen ingenting på försäsongen som gör att de förtjänar den här tabellplaceringen. Det här tipset bygger på en genrell tes jag har om att bygga lag. En grupp som trivs med varandra, som känt varandra länge kommer på sikt att presstera på ett sätt som det är svårt att få till på något annat sätt. I Brunflo finns det väldigt många spelare som man skulle kalla “dussinlirare”, alltså att de inte gör något speciellt förutom att de drar sitt strå till stacken. De kommer inte ha några anbud efter säsongen men de kommer att bli viktiga i gruppen. Det faktum att många av spelarna lirat ihop länge, känner varandra från hockeygymnasiet i Östersund gör att jag tror på gruppen före något annat.

Nyckelspelare

 • Anton Grenholm: Han har varit en gedigen Hockeyettan-spelare sedan Sundsvall brann (alltså skitlänge) och är en av de tuffaste spelarna i den här ligan. Hans rutin kommer bli ovärderlig för det här laget och är komer vara den outtalade ledaren. Det Grenholm gör på daglig basis kommer ockås restne av gruppen göra. Har han 40+ poäng i sig fortfarande? Ja, jag tror det.
 • Daniel Magnusson: Magnusson den bättre är tillbaka i Brunflo och han är tillbaka för att leverera. Kommer förmodligen att vara den som drar det offensivt tuffaste lasset för den här gruppen. Har potential att slå personligt poängrekord men är också åldermannen i laget och kommer få bära mentorskap vare sig han vill eller inte.

Coach

Ryan Wetterberg: Vad vet vi egentligen om Wetterberg som coach? Egentligen ingenting, men vi vet att han var en enormt offensivt laagd spelare och det finns väl egentligen inte något som talar för att hans skulle coach annorlunda. Man har haft märkbart svårt med defensiven under försäsongen och det är en ucka som Wettergren har i sitt CV. Upp till bevis.

Svaghet

Det finns lite att välja mellan här. Först och främst ovan nämnda defensiv. Det går hand i hand med ett orutinerat målvaktspar där ingen av dessa hållit en förstaspade som seniorer. Det behöver inte vara en svaghet men i det här faller finns det skäl att oroa sig. Backsidan ser tunn ut men lär fyllas på.

4. Kramfors

Försäsongen har varit hattig. Man gjorde en överraskande bra säsongsdebut mot Sollefteå och visade stabilitet i alla tre lagdelar för att sedan göra en godkänd, men inte mer, insats mot Härnösand. Likt Brunflo finns här potential när vi tittar på gruppen. Många känner varandra utan – och innan, en del har spelat med varandra i all evighet. Laget saknar stjärnor men det kommer bli den här gruppens nyckel. Man har också ett riktigt målvaktsess i Rasmus Ekholm, han kommer vinna matcher åt laget dne här säsongen om man vågar satsa på honom tydlig “etta”.

Nyckelspelare

 • Emil Näsholm: Är den spelare med betydande rutin och kommer vara den som drar det här laget i alla lägen. Har nu spelat på den här nivån och högre i över tio år och kommer att bli den som kommer till jobbet varje dag, något som gruppen kommer att dra nytta av, förutsatt att han kan hålla sitt humör på plats.
 • Anton Hansson – Myhrén: Den back som känts mest stabil under försäsongen. Otorligt stark och har potential att få en riktig “break out-säsong” om det vill sig väl. Kan om stunder vara lite väl hårdhänt och klumpig i det fysiska spelet, det måste han fila bort.
 • Christoffer Strömberg: As har as they come. En tuff spelar emed känsla som tar rygg på Näsholm alla dagar i veckan. Brukade vara en spelare med poängpotential men det var ett tag sen. Han kommer dock att göra poäng om han orkar spela det raka spelet som laget vill spela. Då har han 30+ poäng i sig alla dagar i veckan.

Coach

Dick Molins CV talar sitt tydliga språk. Han kan hockey och han kan framför allt bygga grupper med unga spelare, det visade han inte minst när han hade J18 Elit-laget i Kramfors för några säsonger sedan. Hans stora utmaning den här säsongen kommer bli att få den här gruppen att tro på det de gör på daglig basis. Det kommer att svaja med tanke på antalet unga spelare och man är i beroende av en bra start.

Svaghet

Ja, svagheten är att man saknar spets helt och hållet. Man måste förlita sig på att gruppen gör det här i varje match. Det kan vara ett krävande mål att uppfylla varje kväll, men inte alls omöjligt.

5. Ånge

Målglada Ånge fortsätter att bygga på det koncept man haft under många år. Svensk stomme, transatlantisk spets. Försäsongen har sett bra ut och man har vunnit allt utom en match. Mycket offensiv fire power men man har också släppt till mycket bakåt. I sista matchen mot Brunflo lyckades man spela ett tvåvägsspel som höll ner siffrorna, återstår att se om det är planen framåt.

Nyckelspelare

 • Kyle Moore: Har spelat i prominenta NAHL och har varit en produktiv poängproducent under hela sin karriär. Han är den av transatlanterna som ser bäst ut på pappret men måste också leverera varje kväll för att Ånge ska ha chans att vinna. Har under försäsongen visat att han inte kommer göra någon besviken.
 • Albin Kempe: Har blivit en poängspelade back ju äldre han blivit och visade redan under förra säsongens korta liv att han är god för mer poäng. Det har han också visat på försäsongen. Är fortfarande en smula vårdslös om strunder men växer sakta in i rollen.
 • Mattew Giannini: Han kändes inte som något att ha inför säsongen men har under försäsongen visat att Pnge återigen lyckats med sina rekryteringar. Kommer ge Moore en utmaning i att vinna den interna poängligan, var så säker. Likt Moore är han också rightare och kommer därmed att bli extra nyttig i Ånges numerära överläge.

Coach

12 säsonger på samma nivå är förstås förtorendeingivande. Jens Östlund vet hur han ska hantera alla typer av spelare, inte minst krågliga transatlanter. Han fick sin start i Ånge som huvudtränare för 12 säsonger sedan och är nu tillbaka efter diverse utflykter i närområdet. Han han förmågan att täppa till offensiven med den här truppen? Återstår att se. Klart är att man kommer vinna matcher.

Svaghet

You guessed it. Defensiven. Nu visade man å andra senast mot Brunflo att man kan spela en mer balanserad hockey men jag vet av erfarenhet hur det är att få tranatlanter att spela för laget och inte individen. De vill uppåt på ett annat sätt en det svenska kollektivet, men när det krävs en tvåvägshockey så spricker det. Exemplet som dyker upp är Sean McGovern som var fantastisk för några år sen i Åmål och fick chansen högre upp men floppade just för att hans tvåvvägsspel inte höll måttet. Nu har man å andra sidan visat att man kan spela balanserat med det här laget, men kan man det över tid? Det blir Östlunds utmaning.

6. KB65

Jag tror egentligen att KB65 kommer att hamna en eller två placeringar högre upp men det är svårt att motivera, idag, vilket lag det skulle peta ner. Klart är att man i många delar har ett komplett lag, det har man visat vid flera tillfällen under försäsongen där man slagit ligakombatanter i andra serie såsom Umeå Dragons och nu senast LN91 i helgen.

Nyckelspelare

 • Hans Byström: Hasse är stor som ett hus och har tillhört klubben så länge dne funnits, typ. Han gör i princip allt i föreningen och har också tillsammans med en annan KB-ikon Johan “Holma” byggt det här laget. Han kanske inte är den rappaste i laget längr emen han kommer med alla sina egenskaper att vara den viktigaste kuggen i det här laget och länken mellan ledning och spelare.
 • Rasmus Andersson: Har kanske fram tills nu gjort sig med känd som son till KB-ikonen, tillika SHL-coachen, Freddan Andersson. En förbannat ödmjuk och trevlig kille som har allt för att bli en ledande karaktär i det här laget. Han ser spelet bättre än de flesta och är rapp i både aktion och tanke.
 • Victor Nyman: En av två målvakter i laget och kommer att bli otorligt betydelsefull. Otroligt skolad som målvakt och har de senaste åren haft en sakta men stadig utveckling. Det kan man förstås tacka pappa Magnus Nyman till stor del som inte bara är pappa utan också målvaktstränare i KB65 samt i ÖHF i Hockeyettan.

Coach

David Nyqvist har en gedigen spelarkrarriär bakom sig i södra Sverige. Han vet precis vad som krävs för att lyckas på den här nivån. Det en parameterer som talar för KB. En annan är hans filosofi och inställning till hockey. Otorligt fokuserad när man är på jobbet och sne efteråt otroligt avslappnad och enkeö att ha att göra med. En perfekt tränare för en nykomling.

7. Sollefteå

Inför säsongen, någonstans i somras, hade jag höga förhoppningar på det lag man byggde i Sollefteå men ju närmare säsongen vi kommit desto mer konfunderad har jag blivit, som ni kanske märkt. Det går inte att komma förbi att man har en otorlig spets i laget men att man saknar den rätta bredden för att kunna vara med och fajtas. Nu ska man komma ihåg att Sollefteå fortfarande är ett bygge under process och känslan är att jag kan få äta upp det här tipset.

Nyckelspelare

Tobias Boström: Han är kort och gott Topp 3 i hela ligan. Det är ingen överdrift alls. Han har allt som en stjärna ska ha och har inför dne här säsongen också gett sig själv alla förutsättningar att lyckas.

Zebastian Filiz: Det går inte att överdriva den här killens passion för hockey. Han pendlar så gott som dagligen från hemmet och jobbet i Ö-vik 90 kilometer enkel väg för att spela hockey i Sollefteå. Han är det perfekta komplementet för Boström. Filiz passar och Boström smäller dit dem.

Jesper Ölmerud: Jag gillar karaktären på den här killen. Han är oöm och både ger och tar msällar. Dessutom besitter han offensiva kvalitéer som gör honom till en viktig kugge i den här förstalinan.

Coach

Fredrik Ölmerud ska försöka styra det här skeppet på rätt kurs och han har ett rejält jobb att göra. Spetsen finns där men det kommer krävas mer. Nu får han in två utländska spelare inom kort och det är svårt att sia hur de kommer att sluta. En uppgift som kommer bli viktig för Ölmerud är att sätta den duo av målvakter som ska få uppdraget. Nu har man fyra målvakter där åtminstone tre av dessa skulle mäkta med uppgiften. Han fogar över kanske de bästa powerplayet i serien och löser han gåtan i spelet över de två andra zonerna så blir Sollefteå att räkna med, men där är man inte just nu.

Svaghet

Ja, vi har redan konstaterat det. Spetsen är där men bredden att vinna hockeymatcher saknar man just nu. Men det är som sagt en pågående process och kan mycket väl förändras.

Tabelltipset i korthet
1. Kovland
2. AIK Härnösand
3. Brunflo
4. Kramfors

5. Ånge
6. KB65
7. Sollefteå

Gillar du Hockeynorrland.se? Var med och stötta, antingen via Patreon eller via Swish – 0720156257. Hockeynorrland förblir gratis, men journalistiken bakom är inte det.

HAR DU TABELLTIPS? Maila den till info@hockeynorrland.se så lägger vi ut alla tips på Instagram.

3 Comments

 • Mikael Persson
  Posted 27 september, 2021 18:22 0Likes

  Albin Olsson och målvakten marcus jonsson tror jag ochså är nyckelspelare

 • Mikael Persson
  Posted 27 september, 2021 18:24 0Likes

  I kb 65 !

 • Toni Panda
  Posted 6 oktober, 2021 02:24 0Likes

  Finns nog fler, titta på Jens Norberg nu exempelvis.

Leave a comment