Ikväll vankas det premiär i Ånge när hemmlaget tar emot skyhöga favoriterna Kovland. Huvudtränaren Jens Östlund ser med tillförsikt fram emot kvällens match men säger samtidigt att det är en process som man inne i.

Ånge har haft en lyckosam försäsong där man överraskat på fler än ett sätt. Sanningen är dock att man inte haft närheten av fullt lag och att det inte var förrän i matchen senast mot Brunfo som man sånär hade fullt manskap. Han vill se en bredare trupp i Ånge och siktar på att bredda.

– Vi söker ju fortfarande. Vi vill ha 22 utespelare i truppen och det har vi inte nu. Vi saknar tre forwards och en back. Det har varit lite så där när vi fått lite sjukdomar så blir man kort om folk. Vi har fyllt på med lite juniorer men om de har match samtidigt så är vi väldigt tunna. Vi jagar hela tidne men vi har inte fått tag på något just nu. Det brukar röra sig litegrann när säsongen har dragit igång, kanske någon som spelar i en fjärdefemma i “ettan” eller kanske inte tar plats. Man går sällan in med samma lag som sen avslutar serien med, konstaterar Östlund.

– Vi har sju backar som kan gå in och spela Division 2 utan vidare, jag tycker vi ser starka ut. Forwardsmässigt, eller kanske centersidan som är lite tunn. Vi har inte så många utpräglade centrar att tillgå. Får man önska så är det väl där man skulle vilja på då, menar han.

Marknaden är just nu lite mättad på svenska spelare. De finns men det är inte allt för många tillgängliga, om man inte byggt sig ett eget nätverk förstås. Därför finns det en överhängande risk att Östlund och Ånge får rikta blickarna utanför landets gränser.

– Utlänningar kan man ju få tag på. Du kan ju plocka i hela Kanada om du vill men har fyra redan. Det kan bli att vi får plocka något därifrån ännu mer. Det är inte så dyrt, man betalar för transferkort och resa. Man betalar inga löner utan de är många som vill göra det för upplevelsen. Sen står man väl för mat och logi, säger Östlund och menar att många jobbar ihop pengar hemma i Kanada för att kunna göra en hockeyresa, berättar han.

“Kovland är skyhöga favoriter. Ska du möta dem någon gång så är det i första omgången”

Jens Östlund lägger all press på motståndet

Det finns många skräckhistorier att tillgå när man pratar om transatlanter i svenks hockey men Östlunds erfarenheter av att ha just transatlanter i de egna laget är utesluutande positiva. Han säger samtidigt att man måste tänka sig för och inte köpa säljsnacket från agenterna rakt av.

– Det är en injektion att ha dem i laget. De är väldigt utbildade i hur man uppför sig och väldigt tacksamma. Vi brukar säga att kanadensaren säger tack när han får en klubba av materialaren medan svenskarna säger “va, får jag bara en?!”. Målvakten som vi har är med på Hockeygym också så vi hade ett teoripass så jag bad honom berätta om hur det fungerar i Kanada hockeymässigt. Där börjar man redan i tidig ålder med att man ska bädda sin egen säng så man kan säga att de är mera vuxna än våra killar i samma ålder, säger han och fortsätter.

– De utlänningar vi har i år är bättre de vi hade i fjol. Det som har hänt är att (Michael) Grieco som var hos oss ifjol testade nivån här och sen kände till dem här. Det är ett betydligt bättre sätt än att lyssna på en agent som sprutar i en massa. Det är bättre att lyssna till någon som sett oss, känner våran liga och känner spelarna man tar in, säger Östlund besämt.

Inför kvällens drabbning med Kovland hymlar han inte om vad som står på agendan men sätter all press på gästerna och menar att är det någon gång man ska slå Kovland så är det väl just nu, och pekar ut svagheterna hos gästerna.

Kovland är skyhöga favoriter. Ska du möta dem någon gång så ska du ju möta dem i första omgången. Det är ju premiär och det spelar ingen roll hur bra lag du tycker du har så blir det något annat när det blir spel om poäng. Man brukar var lite spänd och nervös. Våra två bästa matcher ifjol kom mot Kovland så jag ser fram emot den matchen, säger han och fortsätter.

– Jag tror inte att deras backida är vad de hoppades att den skulle vara, konstaterar Östlund och pekar på att det är en lagdel som man ska kunna utnyttja till sin för del, avsllutar Östlund.

Pucken släpps 19:30 i Kastbergshallen.


Läs också: Kovlands toppback inför premiären

 Gillar du Hockeynorrland.se? Var med och stötta, antingen via Patreon (https://www.patreon.com/hockeynorrland) eller via Swish – 0720156257. Hockeynorrland förblir gratis, men arbetet, resorna och engagemanget bakom är inte det. Jag uppskattar ert stöd! 

Leave a comment