En lång försäsong är över och nu ska det spelas om poängen. För ÖHF:s del handlar det inte bara om att starta ännu en säsong där alla tippar laget i botten, utan om en säsong där man ska bryta mönster. Det är därför man tagit Urban Omark in i verksamheten med lång elit-erfarenhet.

Under söndagen begår Örnsköldsvik seriepremiär när man beger sig till Vännäs, ett lag som man mött två gånger under försäsongen och vunnit vid båda tillfällena. Lagets nya tränare, Urban Omark, står för första gången vid rodret som huvudtränare och det var just därför han lämnade MoDo för att testa sina vingar som huvudansvarig. Trots att det är hans första uppdrag som seniorcoach med huvudansvar så är det långt ifrån en gröngöling. Åtta säsonger inom MoDos organisation, främst med J18 men också i seniorverksamheten, och lägg därtill en aktiv karriär som spelare under 15 år från dåvarande Division 1 till dagens SHL med flera utlandsäventyr.

Att det skulle bli att ta över Ö-vik Hockey var inget som var självklart och det krävdes en viss betänketid innan han tackade ja men väl där tycks beslutet ha hamnat rätt från början.

– Jag hade gjort research om klubben innan jag tog beslutet. Jag hade diskussioner med Patrik Edlund egentligen under hela sommaren och till slut fick vi det på plats. Jag tycker att vi fått en bra start på de två månader som vi jobbat. Jag är helt säker på att vi håller en väldigt hög nivå på vår verksamhet. Jag har jobbat med många tränare, både i MoDo och andra ställen, så jag vet vad som krävs och jag kan garantera att vi håller en väldigt hög nivå i vår dagliga verksamhet, berättar han.

Vad visste du om laget innan du tackade ja?

– Jag var ganska blank. Några spelare har jobbat med på juniorsidan, några spelare har jag mött på juniorsidan. Några var helt nya för mig och jag kom till ett färdigt lag, allt var nästan klart. Det som lockade var att få vara head coach och för göra de sakerna jag tror på och driva mina idéer, säger han.

“Vi måste jobba hårdare”

Det är en speciell atmosfär att jobba med Hockeyettan. De som kommer från elitverksamheter högre upp i seriesystemet drabbas så gott som alltid av en smärre chock när de kommer till ligan. Kraven är detsamma som i en elitverksamhet men tiden och resurserna är långt i från på samma nivå. Urban Omark är införstådd med att spelreglerna förändras men räds inte utmaningen.

– Man jobbar med äldre spelare i det här fallet. När jag jobbade med MoDos juniorer så var det toppskiktet av svensk hockey och det kanske jag inte gör där jag är nu. Däremot är jag väldigt nöjd med arbetsmoralen med de killar jag nu. Det är kllar som vill framåt i karriären och vi har pratat väldigt mycket om att vill man ta ett steg i karriären så måste man jobba mycket hårdare än vad de gör nere på kajen (Hägglunds Arena) i Ö-vik. Förutsättningarna för killarna i Hockeyettan är helt annorlunda så vi måste ju hitta sätt att träna väldigt bra mot den vardag som de befinner sig i. Det känns som en spännande grupp att jobba med, säger han.

Nu är det inte bara de egna spelarna han ska bekanta sig med, det är en helt ny liga som han inte vet mycket om. Att hans lag tippas som en av bottenkandidaterna i ligan verkar snarare vara en morot snarare än något annat.

– Jag har inte koll på de andra lagen. Däremot har jag sett många lag i MoDo, hur de ser ut och dessutom lärde jag mig otroligt mycket om herrverksamheten under förra året med allt som hände då och hur folk reagerade. Vi har kanske den lägsta spelarbudgeten hela ligan så att vi är tippade lågt ser jag inte som något konstigt. För oss handlar det kanske om att visa vi inte är så dåliga som alla tippar oss, säger han.

Idag drabbar man samman med Vännäs som man mött två gånger på försäsongen. Båda de gångerna har man vunnit. I den första matchen var man målsmässigt överlägsna. I den andra matchen blev det tajtare men det hade sina naturliga anlendingar. Poängen med försäsongen är som bekant att få spela ihop sitt lag men det är onekligen tufft om man inte får chansen att ha med hela laget. Det har Omark inte fått en enda gång under försäsongen, och det är den stora skillnaden inför kvällens match.

– Att få gå på ett fullt manskap som jag inte fått göra någon match hittills. Det gör att vi kan spela våra styrkor. Som i de sista matcherna spelade vi med tre femoor, det är svårt att laborera då och det är svårt att gå ner på två femmor för tidigt. Nu kan jag jobba med laget mycket mer när jag har fyra hela formationer. Sen att vi orkar hålla “pushen” i hela 60 minuter, avslutar han.

Fakta | Urban OmarkNamn: Urban Omark
Ålder: 43
Aktuell: Ny huvudtränare i Örnsköldsvik HF
Kuriosa: Har jobbat med J18 och som assisterande coach i MoDo under åtta säsonger

Leave a comment