Det var bitvis en riktigt bra match man fick bevittna i Latbergshallen mellan Kramfors och Härnösand. Några saker stod ut lite extra, och vissa saker vill man bara glömma.

Thomas Öberg skötte sig utmärkt.

Jag har kritiserat domarna väldigt ofta under den här säsongen, med rätta. Ikväll fick vi se en insats som är värd berömmet. Det är tragiskt att man ens ska behöva bedöma det här men sett till hur det sett ut så ska man verkligen ge Thomas Öberg och hans kollegor en eloge. Det verkade vara bra kommunikation och en sund nivå på gnället. Det känns hoppfullt inför framtiden.

***

På förhand snackade jag om målvaktsfrågan i de båda lagen och det blev ungefär som jag hade förväntat mig. Sener i Kramfors och Karla i Härnösand. Ingen gjorde bort sig utan tvärtom bjöd upp till fajt på ett bra sätt men det är tydligt att Kramfors har lite att fundera över här.

Roni Sener gör som sagt en bra match och det ska han ha all heder över, men man kan också konstatera brister. Det är skillnad på en skolad målvakt (som Rasmus Ekholm och Elvinas Karla) och en mindre skolad målvakt. De mer skolade målvakterna jobbar mycket med små, för att inte säga minimala, rörelser och kan därför korrigera på ett mycket effektivare sätt. Det räddade Härnösand gång efter annan ikväll. Sener å sin sida jobbar med stora rörelser vilket gör att han täcker stora ytor men är också beroende av att han verkligen tar förstapucken i alla lägen, annars är han allt som oftas överspelad. Önskvärt är naturligtvis att man har backarna med sig som tar bort eventuella returer men att förlita sig på det i Hockeytvåan är kanske en smula mycket att begära.

Karla är stor och jobbar med små rörelser – Effektivt.

Med det sagt, Härnösand vann för att de hade en målvakt som spelade på toppen av sin förmåga, eller åtminstone nära den. Kramfors förlorade inte för att man hade en mindre skolad målvakt för man ska ha klart för sig att Sener stod för några riktigt saftiga räddningar.

Nej, Kramfors förlorade inte ens för att Härnösand var bättre över 60 minuter. Sanningen var nog den att AIK hade beklämmande svårt att hänga med i den andra perioden och tog också en timeout när det såg som värst ut, om inte annat för att lugna ner.

Så varför förlorar Kramfors?

Den enkla sanningen är att man är alldeles för dåliga på att göra mål. Chanserna finns där i så gott som varje match (borträknat Kovland borta kanske) men man har så förtvivlat svårt med avsluten. Ikväll gör man ett mål på 36 skott. Tittar man lite extra noga på staistiken så ser man att Kramfors gjort sex mål på 113 skott i de inledande omgångarna. Det innebär att man gör mål på var 19:e skott (19,3) man skjuter. Det vinner man inga matcher på.

Det tål att jämföras med AIK Härnösand som skjutit 138 skott och gjort 14 mål. Det innebär att man gör mål ungefär var tionde skott (9,8). Det låter kanske inte som en stor skillnad men det är alltså dubbels så effektivt.

***

Jesper Ölmerud debuterade för Kramfors ikväll och visade per omgående att han kommer att bli en tillgång. Jag var lite frågande till att man spelade honom med Leksell och Näsholm men när man senare bytte in Byström mot Leksell så blev det en helt annan dimension i spelet. Härnösand hade svårt att freda sig, inte minst mot Byström som var planens gigant den här kvällen tillsammans med Karla förstås.

Målskytten gjorde mål. Bra start av Ölmerud.

Det var inte förvånande att det var Ölmerud som stod där på blålinjen och smällde dit pucken. Fram tills dess hade det sett bra knackigt ut i numerärt överläge. Bitvis blev den första PP-uppställningen överglänsta av den andra formationen där bröderna Lundgren styr uppe på blå.

Lika klart som att Ölmerud kommer spela en viktig roll, ännu viktigare är det att man börjar hitta fler målskyttar. Skulle man rita upp en skottkarta över var man skjuter ifrån och var man träffar så är jag rädd att man skulle bli en smula mörkrädd. Majoriteten av skotten kommer utanför skottsektorn och allt som oftast på en målvakt med fri sikt. Då gör man inte många mål. Jag får också en vag känskla av att man skjuter dubbelt så många skott utanför som skjuter på mål. Det är verkligen konstform att skjuta. Inte hårt och högt utan att skicka den tyst från blå med skymmande forwards framför kassen som är redo att hugga på andrapuckar. Lundgrens har det i sina arsenaler, Hansson-Myhrén också från gång till gång men att kombinera det här med en forwardsbesättning som åker i rätt cykler är som sagt en konstform, och den konstformen behärskar inte Kramfors – än.

Slutsats: Över 60 minuter förtjänade nog Kramfors poäng, kanske till och med alla tre men nyckelsegment är man betydligt sämre än AIK ikväll. Kramfors kan bara skylla sig själv här, man hade slagläge men lyckades aldrig förvalta det och då förlorar man matcher.

Matchbilder hittar ni här.

***

Kovland låg under mot Sollefteå men vände på steken och vann med 8-4. Lika förvånande som det låter lika säkert är det att Sollefteå blivit ett bättre lag sedan rokaden med spelare och tränare för någon vecka sedan. Om det är något ihållande eller något temporärt återstår att se men deras största problem över de tre senaste matcherna har varit att man inte klarar av att spela hockey i 60 minuter.

Matchen mellan KB65 och Brunflo kommer spelas vid annan tidpunkt. Anledningen var att Brunflo hade mer än en handfull spelare sjuka redan på torsdagskvällen och därför spelade man inte. Låt oss hoppas att det inte var Covid-relaterat och att de snart är på fötter igen.

212 Comments

Leave a comment