Det blev en stökig tillställning när Kovland tog emot Söderhamn/Ljusne på fredagskvällen men till slutkunde KIF avgöra matchen med dryga halvminuten kvar att spela.

Precis som Markus Kinisjärvi förutspådde på eftermiddagen så kom Söderhamn/Ljusne ut som ett skott i den första perioden och bitvis hade Kovland problem med att värja sig mot transatlanternas framfart. Det skulle emellertid förändras ganska omgående när Kovland tog tag i taktpinnen.

Utvisningarna var det som skulle hamna i fokus i den här matchen och det mycket tack vare Söderhamns ovårdade tranatlanter som gång efter annan skulle vådeskjuta sitt eget lag i sank. 1-0 skulle dock dröja till slutskedet av den första perioden när Christopher Erixon avrundade ett snyggt spel i numerärt överläge med en enkel “tap in”. Dryga minuten senare frispelade Ali Assaf en Jesper Edström i hög fart som enkelt kunde sätta 2-0.

3-0 kom dryga två minuter in i den andra perioden när yngligen Victor Engfors smällde dit pucken, det var den unge backens första mål på seniornivå. När man trodde att dne här tillställningen var så gott som över så vände precis allt. Trots att Kovland fick med sig fyra matchstraff och numerärt överläge i 20 minuter lyckades man inte punktera matchen istället var det Söderhamn som med tre raka mål lyckades komma i kapp.

Kovland skulle dock få sista ordet i den här tillställningen. Med 29 sekunder kvar av den tredje perioden avgjorde Emil Fahlander med en styrning på ett skott från Linus Nordin, i numerärt överläge. Söderhamn gjorde en sista kraftansamling för att kvitter men det sista skottet träffade knappt plexiglaset.

Robin Viström

Bild 1 av 16

“Det är starkt av oss att vinna”

Kovlands huvudtränare Mathias Månsson var nöjd men också kritisk till motståndet efter matchen.

– Det var ingen bra match men det var starkt av oss att vinna ändå. Vi är det bättre laget, de har bara en grej och det är att grisa. De har väl tio kanadicker och det är ju inga finlirare direkt. Jag tycker att vi står upp ganska bra. Det är svårt att analysera en sådan här match, vi vinner och kommer undan skador, säger han.

Kovlands stora stjärna, Markus Kinisjärvi, var snarare lättad än något när matchen var över och menade att skillnaden var stor mellan lagen och syftade inte minst på synen på försäsongsmatcher.

– Det var en annorlunda match. Halva deras lag är utländska spelare som tar det här på dödligaste allvar och går in helhjärtat. Det blir sena tacklingar och fult spel. Vi försöker komma in i grejerna men idag får vi stå upp. Jag tycker domarna måste sätta nivån och det gör de men kanske lite sent, menade Kinisjärvi som var med i framspelningen till avgörande 4-3.

En utav matchens mer spännande lirare var annars backen Filip Wahlberg som med sin lätta skridskoåkning lyckades värja sig för de allra värsta smällarna och visade att det finns spelskicklighet och en blick för spelet som är självklar.

– Det var en tuff match idag men förväntar sig inget annat heller. Det är inte ett lag som spelar så mycket hockey, det blir väldigt kanadensiskt och det blir väldigt svårt att spela mot den här typen av lag. Det är lätt att falla in i deras mönster men dte är kul att se att killarna står upp och att vi tar närkamperna. Vi har moralen och det visar vad vi kan åstadkomma, avslutar backen som hämtats från HV71:s organisation inför säsongen.

Kovland – Söderhamn/Ljusne 4-3 (2-0,1-1, 1-2)
Skott: 29-27 (8-8, 10-11, 11-8)
Utv: KIF 37 min SLHC: 89 min

1-0 Christopher Erixon (Assaf, Pihlström)
2-0 Jesper Edström (Assaf, Engfors)
3-0 Viktor Engfors (Eriksson)
4-3 Emil Fahlander (Nordin, Kinisjärvi)

Matchens 3 stjärnor

3:e Viktor Engfors

Ung och pigg back som stod för 1+1 i matchen. Tog för sig och stod upp väl mot ett fysiskt Söderhamn.

2:a Emil Fahlander

Spelade fysiskt matchen igenom och var den spelare som tog sig in i obekväma situationer när andra inte gjorde det. Styrde också in avgörande 4-3 och hela hallen tackade för det, ingen var redo för en förlängning.

1:a Oliver Pihlström

Oerhört viktig lagspelare som tog och gav smällar, vek aldrig undan och visade gång på gång att han är redo att betala priset det kostar att vinna.

Leave a comment