Markus Kinisjärvi skulle kunna ha spelat i Hockeyllasvenskan eller Hockeyettan. En sådan kvalité besitter den 29-årige centern men när det kom till kritan var det familjen, den civila karriären och utmaningen i Kovland som lockade mest.

Ikväll väntar match för Kovland mot Söderhamn/Ljusne. Det blir lagets andra match mot samma motstånd och förhand förväntar sig de flesta en tuff match. En utav Kovlands, utan tvivel, mest meriterade och bästa spelare är Markus Kinisjärvi som förra säsongen hann noterade tre poäng per match innan säsongen avbröts. Att det inte blev spel högre upp i serietsystemet då och inte heller nu var ett beslut han tog själv, anbuden lös inte med sin frånvaro.

– Det var egentligen den civila situationen. Jag hade suttit och pendlat två säsonger till “Hudik”, och det gick ju ganska bra, men det tar ganska mycket tid. Efter första säsongen där så fick jag och min sambo vår första son så sista säongen i “Hudik” träffade jag inte min son jättemycket så det blev väldigt mycket tid ifrån familjen. Även om det var den östra serien så pendlade vi från Sundsvall ner en timme till Hudiksvall samtidigt som de flesta matcherna var nedåt Stockholm, berättar han och fortsätter.

– Sen blev det långa resor när vi spelade i Allettan Norra med Hudiksvall. Jag har alltid velat spelat så högt upp som möjligt och att få spela i min roll. Det fick jag göra i “Hudik” men sen väntade vi vårt andra barn och jag blev erbjuden ett heltidsjobb i Sundsvall, då kände jag att jag ville sätta familjen först. Sen var jag lite i valet och kvalet om jag skulle fortsätta men jag tycker fortfarande att hockey är jätteroligt, säger han.

När beslutet var taget att satsa på den civila karriären och familjen där hemma med sambo och två barn dök plötlsigt chansen upp att få spela under sin nuvarande arbetskollega – och gamla lagkamrat Mathias Månsson som tränar Kovland. Ett av de viktigaste komponenterna för honom blev emellertid kravbilden.

– Chansen upp med Kovland. Jag känner många spelare sen tidigare och jag kände tränaren Mathias Månsson som spelat med tidigare och som också jobbar med. Kovland satsar uppåt, har bra lag och har något kul på gång. Sen var det ju det här med träningar, jag vill inte att det ska vara något ploj utan att det ska vara seriöst och det är det verkligen i Kovland. Vi hade något bra på gång förra året men så blev det bara några matcher så det är väl revansch i år, säger han.

Markus Kinisjärvi | Stats

Med fem säsonger i Hockeyallsvenskan och ytterligare åtta säsonger i Hockeyettan kan man stilla fråga sig om grannklubben Sundsvall ändå inte var sugna på att värva den poängstinna centern, var Sundsvall aldrig ett altrnativ?

– Nja, egentligen inte. Jag har spelat i Sundsvall tidigare och känner delar av ledningen. Jag pratade mycket med Stefan Lindquist under våren och sommaren när det tog slut i “Hudik”, men samtidigt hade jag ju redan gjort den svängen. Jag vet vad som krävs att spela i Hockeyettan Norra med alla resor så om jag väljer att inte spela i Hudiksvall som är ett topplag och där man kan leva på hockeyn så känns det inte rätt mot familjen, även om jag nu vill spela på så hög nivå som möjligt. Då kände jag att Kovland var ett bättre alternativ med kortare resor och imte minst kortare resor med träningar också, säger han.

Det går inte ens att skoja bort vad Kinisjärvi visade upp förra säsongen. Under de fem matcher som laget spelade innan säsongen avbörst mäktade han med smått otroliga 16 poäng. Att göra mål och poäng i all ära men den här 29-åringen ser hellre på tävlingsmomentet.

– Det är alltid kul att göra poäng och mål, det ska man inte sticka under stolen med men jag ser mig själv som en tvåvägscenter nu på slutet. Sen kan man känna i vissa matcher att det inte är så kul, jag är en tvälingsmänniska och vill tävla. Det är klart att man vill vinna men vvill också ha lite sparring. Vi vann en match mot Sollefteå med 16-1 och det kanske inte var jättekul i andra – och tredje perioden, säger han och fortsätter.

– Sen är det klart att jag vet att Kovland är ett bra lag men jag vet också jag skulle klara av att spela i Hockeyettan och även Hockeyallsvenskan i en roll i en tredjefemma, men jag vill spela i ett lag som vill uppåt. Sen vet vi att det kommer bli tuffare matcher senare så någonstns måste vi ta oss förbi den här serien oavsett hur mycket man vinner med. Vi har som uttalad målsättning att gå upp i Hockeyettan i år och det har klubben varit tydliga med, säger han.

Under fredgaskvällen tar topptippade Kovland emot Söderhamn/Ljusne för andra gången den här säsongen, och detär med en viss ovisshet som laget går in i matchen. Klart är att det är ett anorlunda motstånd än vad man kanske är van vid annars men Kinisjärvi konstaterar att man måste lära sig att hantera även det.

– Vi mötte Söderhamn/Ljusne i två matcher förra säsongen och sen spelade vi vår första match mot de i år. Det verkar som att det är väldigt mycket utländska spelare i år, varannan sppelare är väl kandensare eller amerikan och sen någon ukrainare. De kör ju på så det blev ett sorts “wake up call” för oss och sen var det vår första match men vi lyckas vända det där till vinst med 4-3. Vi slarvade mycket men i tredje perioden så lade vi en växel till, säger han och konstaterar att det är annorlunda försäsongsmatcher med transatlanter.

– Kandensarna och amerikanerna är ju lite sådana. Det spelar ingen roll om dt är första eller sista matchen, de kör på samma sätt ändå. Vi svenskar tar det lite luugnare och känner på varandra lite mer och inte smäller på direkt av respekt för att man kanske inte riktigt är där i timingen för att det inte ska bli några fula smällar. Ikväll kommer det bli en tuff match men jag kan tänka mig att det kommer bli lite annorlunda ikvälll. Det släppte lite för oss när vi mötte AIK Härnösand, både målmässigt och spelmässigt, säger han.

Pucken släpps kl 19:30 i Ånäshallen.

Leave a comment