Ikväll smäller det igen i Hockeytvåan Norra CD, dessa är kvällens matchups:

Kovland – Kramfors Alliansen

AIK Härnösand – KB65

Sollefteå – Ånge

Det innebär att det är Brunflo som står över den här gången.

Kovland – Kramfors Alliansen 1

Jag tror att det blir en hemmaseger här, men jag är absolut kluven i det tipset. Dels för att jag hade förväntat mig mer av Kovland i premiären trots att man vann. Dels för att de båda lagen attackerar det här utifrån helt olika perspektiv. Kovland har allt att förlora och Kramfors har allt att vinna. Kovland är av med sina premiärnerver och Kramfors måste göra sitt yttersta för att spela av sig nerverna snabbt, annars kommer det gå fort i morgon.

Kovland är sämre i en lagdel kontra Kramfors: Målvaktsspelet.

På den positionen känns Rasmus Eklund som ett snäpp vassare, men det förutsätter att han inte blir övergiven som på en strandad ö för då är han precis lika mänsklig som resten av målvakterna i den här ligan. Kovlands Robin Viström motade 18 av 20 skott mot Ånge senast och lär få stå till sidan för Hedberg idag. Han har som bekant stängt butiken i den här ligan förut men kommer till något av ny situation nu där han med stor sannolikhet kommer gå sysslolös under långa sekvenser. Sett över de tre senaste säsongerna har Hedberg en vinstprocent på strax över 39%, då för Njurunda och Ånge. Viströms tre senaste säsonger ger honom en vinstprocent på 60%.

Kramfors har fyra jämnbra kedjor där åtminstone två, kanske tre, kan matcha Kovlands kedjor. Därför kommer det bli väldigt intressant hur mycket Dick Molin kommer att matcha Mathias Månssons drag under kvällen? Månsson har sista bytet men jag tror inte han kommer att lägga någon vikt vid det.

Kovland vill få igång linan med Kinisjärvi i den här matchen, de måste få igång poängproduktionen generellt och inte förlita sig på att Dahlgren smackar in dubbla baljor i varje match. Det låter drastiskt när man säger så. Nästan som om det vore kris, vilket det naturligtvis inte är. Men tittar man på det som sticker ut i Kovland kontra de övriga lagen så är det man har stjärnspelare som Kinisjärvi, Fahlander, Nordin, Nordlander och Pihlström. Om de inte levererar så är man faktiskt ett ganska mediokert och mänskligt lag och inte alls skyhöga favoriter. Då vinner man med uddamålet och kommer inte att spela i Hockeyettan nästa säsong. Nu är det andra matchen och kraven måste vara rimliga, men låt oss säga att man ännu inte fått det att lossna efter första rundan, då skulle man allt bli rätt fundersam.

AIK Härnösand – KB65 1

The battle of the losers. Nä, det är för hårt men faktum är att man förlorade i första omgången i matcher där åtminstone jag hade räknat med att man skulle vinna. Om det beror på att jag tippar dåligt eller underskattar motståndet låter jag förbli osagt.

Klart är åtmminstone att ett lag bryter förlustspåret ikväll. Jag tror att det blir AIK men det jag såg mellan KB65 och Sollefteå var allt utom ett dåligt lag. Jag skulle vilja säga att KB65 gav bort initiativet i den matchen efter att Hasse Byström åkt på sitt matchstraff och det höll i två perioder innan Sollefteå fått matchen dit de ville. Det liknande en match i J20 snarare en premiär i Hockeytvåan till slut.

Nu lär det bli struktur för hela slanten. Jag kan däremot inte se att AIK förlorar på hemmaplan efter förlusten man åkte på senast. Några frågor man får ställa sig som sätter det hela på sin spets.

Kommer Gradin ställa Karla i mål, eller vill han testa sig fram till en given etta? Jag tror svaret på den frågan är att Karla är etta och att man kommer alternera med de två andra som backup. Nu vill man nog upp på vinnarspåret och därför tror jag att man ger Karla chansen igen.

Är det Rikners eller Hellgrens som ska dra det här tåget? Jag hade förväntat mig en bättre insats rent poängmässigt av Christoffer Rikner senast. Nog för att han missat mycket på försäsongen men hans standard är högre än de flesta i den här ligan. Nu har det istället kommit att handla om om Fredrik Hellgren. Jag är väl medveten om att han spelade med bröderna Rikner senast men jag skulle kasta om i kedjorna lite inför kommande match. Jag vill se bröderna Hellgren med Linus Rödlund och Alex Erlandsson mellan Rikners. Jag tror att det ger de två mest balanserade toppkedjor. Så för att besvara min egen fråga, båda brödraparen ska dra detta i varsin kedja.

Kommer AIK studsa tillbaka? Ja, jag säger det med en viss tvekan. KB65 är ett tungt lag med mycket rutin. Inget lag kommer skoja bort dem i den här serien, om KB kan hålla sig på isen. Man ska dock tillägga att det matchstraff som Byström åkte på senast var närmare en tvåa än ett matchstraff, detsamma gällde matchstraffet på Sollefteås Rocky Persson. Om man kan kräva att spelare och ledare ska vara väl förbereda och offra sin egna tid för att spela hockey i den här ligan, då ska man också kunna kräva bättre domarinsatser.

Sollefteå – Ånge 2

Nu ska man kanske vara lite försiktig när man tippar.

Sollefteå tog både ett och två steg framåt i matchen mot KB65 i premiären. Det såg betydligt bättre ut än under försäsongen även om man såg en viss svajighet i första delen av matchen. Det som var intressant i den här matchen var att Alfred Persson spelade betydligt bättre än han gjort tidigare dessutom ska man vara ärlig och säga att det INTE var firma Boström/Filiz som kändes som första linen i den här matchen. Det är bara positivt för Sollefteå.

Ånge å sin sida visade att man kan matcha de bästa lagen i den här serien och kommer bli en tuff nöt att knäcka för alla lag. Klart är att man verkligen lyckats med sina transatlanter och att det kommer bli en nyckel i varje match. Transatlanternas inställning är alltid 100% för att sen öka. Likt Sollefteås spel i matchen mot KB65 så håller det inte över en hel säsong, men vissa kvällar kommer det räcka precis så långt som det kräver.

Sollefteå måste få igång sin första line idag med Boström, Filiz och Ölmerud, men det är precis lika viktigt att spelare som Oskar Långström och Rocky Persson fortsätter att vara produktiva spelare och att försvarsgeneralen Filip Sundin fortsätter att vara robust och kompromisslös. Hur ska man få Jesper Ölmerud att spela på rätt sida av den så berömda gränsen? Efter att ha missat premiären bör han vara så nära övertänd det går att komma.

Sett över fyra femmor och inledningen på den här serien så är det Ånge som är det starkare av dessa två. Det är gratis inträde till matchen i Sollefteå och det borde hjälpa hemmalaget att fylla hallen, och då kan precis vad som helst hända.

Leave a comment