Det senaste mötet mellan lagen slutade med en svidande förlust med 8-0 men när Härnösand gästade Kovland under kvällen var det AIK som lämnade matchen som vinnare. Mattias Åhmans höstlöv halvvägs in i den sista akten blev avgörande.

Senast lagen möttes så var det Kovland som enkelt kunde vinna med 0-8 mot AIK Härnösand. Resultatet den gången hade sina tydliga skäl, bland annat saknade AIK en hel del spelare och ställde i matchen upp med endast tre ordnarie backar. Den här gången var odds en smula utjämnade även om båda lagen drogs med skador och sjukfrånvaro.

Kovland öppnade matchen klart bäst och hade det inte varit för en storspelande Elvinas Karla i AIK-kassen hade Kovland avgjort tillställningen redan efter tio minuter. Bitvis befann sig Kovland i offensiva zonen under flera minuter utan att för den delen få hål på AIK. Skam den som ger sig, tänkte Adam Bergendahl och satte 1-0 efter drygt tio minuter av den första perioden som också var resultat efter 20 miuters spel.

De flesta i Ånäshallen den här fredagen var mer eller mindre inställda på att forceringen från hemmalaget skulle komma i den andra perrioden men istället var det gästande AIK som stod för all sus och dus. Det skulle dröja drygt fem minuter innan bröderna Hellgren hade kvitterat matchen till 1-1, lillebror Henrik serverade storebror Fredrik till kvitteringen.

Ledningspucken skulle komma i början av tredje perioden. 1-0 skytten Adam Bergendahl satt på botbänken när Mattias Åhman fick chansen från blålinjen. Han skickade iväg ett lätt handledsskott som på något sätt tog sig obemärkt förbi den tunga trafiken framför Hedberg i Kovlandskassen. Mest överraskad av alla verkade målskytten själv vara över att pucken gått rakt i mål.

En förvånad målskytt | Foto: Toni Panda

– Jag har haft många lägen utan lyckas göra mål så jag blev förvånad över att jag pricka målet och att den gick än, säger Mattias Åhman om det matchavgörande målet.

Strax efter målet valde Kovland–coachen Mathias Månsson att ta time out för att vädra hans åsikter om hur laget agerade ute på isen. Även flera tongivande spelare i laget som Linus Nordin och Emil Fahlander var märkbart irriterade över hur laget presterade och även om spelet blev en smula bättre för hemmalaget så var man aldrig riktigt nära att komma ikapp AIK den här kvällen. Istället plockade man målvakten Markus Hedberg i ett sista försök att kvittera, men som det brukar ringde det i dte egna målet när Alex Erlandsson satte slutresultatet 1-3.

Mathias MÅnsson höjde rösten i den andra perioden när laget spelade bedrövligt | Foto: Toni Panda

Den stora skillnaden den här kvällen var förstås storspelande Elvinas Karla som räddade laget iden begynnande anstormningen i början av matchen.

En utav förgrundsfigurerna i matchen var förstås målskytten Mattias åhman som intebara gjorde mål utan tillhörde en utav banans allra bästa spelare den här kvällen.

– Det var bra och roligt motstånd idag mot Kovland. Det började inte bra, vi var rejält tillbakapressade. Man ska ju inte ha bussben efter en resa på 45 minuter men vi var inte riktigt påslagna. Vi fick vi väl lite kritik i periodpausen och sen började vi vår hockey, konstaterar Åhman.

Kovland – AIK Härnösand 1-3 (1-0, 0-2, 0-1)
Skott: 21-32 (9-5, 12-10, 11-6)
Utv: KIF: 2×2 min AIK: 5×2 min

10:15 1-0 Adam Bergendahl (Eriksson, Assaf)
25:18 1-1 Fredrik Hellgren (H. Hellgren)
(PP) 46:17 1-2 Mattias Åhman (Sjödin)
(ENG) 58:19 1-3 Alex Erlandsson

För att se bilder från matchen, klicka här

Gillar du Hockeynorrland.se? Var med och stötta, antingen via Patreon eller via Swish – 0720156257. Hockeynorrland förblir gratis, men journalistiken bakom är inte det.

Leave a comment