Det börjar närma sig med stormsteg. Jag talar förstås om slutet av försäsongen och starten av den ordnarie säsongen. Jag kommer under veckan att knåpa ihop en ranking av lagen i Norra CD. Det hade varit önskvärt att bevaka hela Hockeytvåan, kanske till och med drömmen, men jag roddar det här på egen hand och svårt att hinna med lagen i Norra CD trots att jag gör det här på heltid just nu.

Jag ser en säsong framför mig som kommer att bli otroligt intressant. Favoriter kommer falla och tippade bottenaspiranter kommer att lyfta. Så är det alltid, och det går inte att komma ifrån. Det är å andra sidan en del av tjusningen med idrott.

Men det är inte det jag vill belysa idag. Istället vill jag fokusera på vad man kan göra för att göra den här säsongen roligare, mer intressant och framför allt vad vi alla kan göra för att hjälpa varandra på vägen.

Det är ingen överraskning för någon att lokal media bryr sig ytterst lite om Hockeytvåan. Här är ett utdrag ur en diger lista. Senast lokal media skrev om….(med förbehållet att detta är upplockat online, vad som sker i pappersväg törs jag inte uttala mig om)

Kovland: 20 december 2020.

Sollefteå: 30 augusti 2020.

Kramfors: 29 oktober 2020.

AIK Härnösand: 8 november 2020.

KB65: 24 december 2020.

Ånge IK: 28 december 2017.

Brunflo: 15 april 2021 (artikeln handlade om att Barry Smith blivit tränare i Djurgården med historia i Brunflo).

Är det någon annan som ser ett samband här?

Nu kanske det är en smula orättvist att sätta datum på det här eftersom det också varit en pandemi som stoppade ligaspelet ifjol men det är rätt anmärkningsvärt att inte ens det rapporteras. Sedan dess har vi dessutom haft en silly season där lagen byggts upp och vid sidan av det en försäsong med flera lokala möten. Det är absurt och anmärkningsvärt att man å ena sidan rapporterar om att den lokala idrotten blir tunnare och tunnare men samtidigt ger blanka fan i att skriva om representationslagen som ska vara förebilder för unga killar och tjejer som spelar hockey.

Det är klart att det rimmar illa.

Sanningen ligger förstås att Hockeytvåan på inget sätt är en kommersiell liga och att det finns därför ett mindre konsumtionsvärde i att skriva om det, men det är en förbannat tunn anledning. Utifrån klubbarnas perspektiv kan jag förstå att man tröttnat och att man längre inte bryr sig, dessvärre gör det ingen lycklig.

Å andra sidan kan man inte göra annat än göra sig tillgänliga för media och sen måste media själva visa ett intresse. Jag skulle däremot vilja uppmana klubbarna att fortsätta jobba utfrån idén att det ska dyka upp representanter från media. Fortsätta att bjuda in för är det något den här serien behöver så är det uppmärksamhet. Se till att det finns laguppställningar, avsedd plats för skrivande – och fotojournalister, möjlighet till förfriskningar etc etc. Det säger jag inte bara ur ett kommersiellt hänseende utan utifrån att det finns massor av spelare som är i den här ligan som en språngbräda för att spela högre upp. Deras skyltfönster bli minimerat om man inte kan öppna det där förbannade fönstret lite på glänt.

Jag lägger absolut noll skuld på klubbarna och absolut all skuld på media. Det ska inte krävas en inbjudan för en journalist att göra sitt förbannade jobb. Det är deras skyldighet, och om en match en söndag eftermiddag lockar 300 personer till en kall lada ute i ingenstans så måste var skäl nog att åka dit och knäppa en jävla bild och åtminstone lägga ut slutresultatet.

Exponeringen här är i det minsta laget. Dagligen har vi i snitt besök av 2700 personer, det är förstås något men på tok för lite i jämförelse med vad de förtjänar. Tänker er då om en tidning, likt Allehanda eller Sundsvalls tidning, skulle lägga en timme i veckan på det här så skulle den exponeringsstatistiken för spelare, ledare och föreningar tiodubblas i ett nafs. På den här nivån finns det inte utrymme för en egen agenda, alla måste dra åt samma håll.

Leave a comment