Den som har varit lite uppmärksam har sett att det händer något i Sollefteå och att klubben inte gått ut med någon rimlig förklaring så här kommer ett försök i att förklara det som viktigaste som hänt i konflikten som fått tongivande spelare och ledare att lämna.

Det hela började med att Sollefteå gjorde en knackig försäsong. Utåt har alla spelat med och låtsats att man inte är orolig, varken för vad man tar in och vad som är på väg in, men sanningen har varit något helt annat. Efter vinsten mot KB65 tycks däremot röster ha höjts att styrelsen lovat en sak och sedan levererat något annat. Det har hänt förr och trots att personerna i styrelsen bytts ut så tycks agerandet sitta i väggarna eftersom det upprepas gång efter annan.

Hur som helst, någon gång efter vinsten mot KB65 känner huvudtränaren Fredrik Ölmerud att det får vara bra nu. Han har blivit lovade svenska spelare av hög kvalité och istället ramlar det in dussinlirare från andra sidan Atlanten. Han meddelar sin avgång och klubben väljer att vinkla det som att han slutar för att det inte fungerar med hemmasituationen och det nya jobbet. Till viss del stämmer det, Ölmerud började den här veckan ett nytt jobb men har man någonsin träffat Ölmerud och vet vilken passion han har för hockey så vet man ockås att det inte skulle stoppa honom. Jag har också fått bekräftat inifrån Sollefteå Hockey att anledningen till att han lämnar är för att han blivit lovad en massa saker av styrelsen som han sedan inte fått.

Det här startar en snöbollseffekt utan dess like. Redan innan Ölmerud har hunnit berätta det här för resten av laget så har de tre mest tongivande spelarna i laget i form av Tobias Boström, Zebastian Filiz och Jesper Ölmerud meddelat att man lämnar klubben.

Tobias Boström till Grums IK.

Zebastian Filiz till KB65.

Jesper Ölmerud till Kramfors.

När det gäller Boström och Filiz så var det inget snack. Boström hade flera anbud att ta ställning till men valde spel i Grums som är ett topplag med ambitioner på Hockeyettan. För Filiz handlade det om de långa resorna eftersom han är bosatt i Ö-vik och för att han efter jul kommer att studera i Umeå.

Det var mer komplicerat när det gällde Jesper Ölmerud. Han hade plockat ut material för flera tusen i Sollefteå och det var tvunget att lösas innan Sollefteå gick med på att bryta kontraktet. Kramfors hade själva inte pengar att lösa det och tog därför hjälp av extern finansiär för att lösa skulden. Det var en del problemet med Ölmerud. Den andra delen av problemet är att Ölmerud gjort sig ovän med Kramfors vid tidigare sejourer av bland annat disciplinära anledningar, därför hade Kramfors som krav i kontraktet med Ölmerud att han måste uppfylla specifika krav (på hans person) annars blir han ersättningsskyldig, något som Ölmerud onekligen accepterat. Ölmerud är nu en Kramfors-spelare men kommer inte att finnas med i matchen mot Sollefteå som spelas idag.

Dessutom är det fler spelare på väg ut från klubben. Målvakten Affe Persson ska också ha aviserat att han inte kommer att spela för klubben mer, och fler tongivande spelare är också på väg ut. Vilka dessa är kommer säkerligen visas sig inom kort.

B-O Lundberg som tränare säger man är en kortsiktig lösning, men med tanke på att styrelsen endast ser till pappret och inte prestation så kan han mycket väl ha spelat till sig huvudtränarkepsen i fredagens möte med AIK Härnösand. Fortsättning följer…

Leave a comment