Efter en försäsong som till stor del varit lysande för Kovlands del så förebereder sig Mathias Dahlgren för en säsong som ska ta föreningen ur Hockeytvåan. Den resan börjar mot Ånge på fredag och även om generalrepetionen mot AIK Härnösand inte gick önskad väg, trots en lysande början, så är Dahlgren mer än redo för det som komma skall.

På fredag släpps pucken mellan Ånge och Kovland. Det blir startskottet på en serie á 28 omgångar där tanken på förhand är att Kovland ska vara en favorit. En av lagets mer framträdande backar är utan tvivel Mathias Dahlgren, förre Timrå-backen, som sedan flera säsonger tillhört Kovland. Försäsongen har varit en ganska stabil resa sett från utsidan, men det har inte varit helt lätt med förberedelserna, både när det gäller det egna laget och motståndet.

– Jag vet inte riktigt. Jag är ganska nöjd över hur vi har spelat men vi har haft ganska mycket folk borta. Vi har inte fått ihop en riktig träning ännu för vi har varit så kort om folk. Det har varit skador och sjukdomar, mest på backsidan, säger han.

Tuffa tag under försäsongsmötena mot Söderhamn/Ljusne.

Under försäsongen har man mött Söderhamn/Ljusne två gånger och AIK Härnösand vi två tillfällen. Resultat har bivit tre vinter och en förlust, den sistnämnda kom förra helgen när man överraskande föll mot AIK Härnösand.

– Vi började mot Söderhamn borta. Vi var inte riktigt beredda på hur de spelade, det är inte så många lag i vår serie som spelar hårt på det sättet, menar han.

Berodde det på antalet transatlander?

– Ja, dels det. Vi var inte vana det motståndet så fick en chock de två första perioderna men sen fick vi väl en lite utskällning inför sista perioden och vände från 3-1 till 3-4. Vi vet att vi är ett bra lag och att vi har en nivå till i oss och att vi ska slåss om att gå upp till våren så det är skönt att få visa det också, säger Dahlgren.

Hyllar sin kapten

Mycket av Kovlands förmodade framgång ligger fördelat på spelare som Emil Fahlander, Linus Nordin, Oscar Nordlander och Oliver Pihlström. Det råder det ingen tvekan om men kanske ännu mer hos lagkaptenen Markus Kinisjärvi. Alla känner till hans egenskaper på isen men Dahlgren menar att hans inverkan vid sidan av isen också är en nyckelkomponent för det här laget, speciellt i motgång.

– Vi har ganska högt till tak och vi ka kunna ge varandra kritik och kunna ta emot på ett bra sätt utan att det ska bli tjafs i gruppen. Vi har en väldigt bra grupp och vi pratar väldigt mycket om det här. Sen är ju “Kinis” (Markus Kinisjärvi) en bra väldigt bra kapten och han vågar prata med alla och med var och en som kanske inte alla skulle ha gjort, berättar han.

Dahlgren hyllar kapten Kinisjärvi för mer än det han uträttar på isen.

En utav träningsmatcherna gav mer eko än andra under försäsongen. Var i ligan man än vände sig så kom Kovlands 0-8 vinst mot AIK Härnösand upp. Oavsett om man pratade om Kovlands dominans eller AIK:s fullständiga misslyckande så var det ett samtalsämne. Var Kovlands SÅ HÄR bra eller var AIK helt under isen? Då visste få om förutsättningarna i den matchen, att AIK gick runt på tre ordinarie backar mot ett utav ligans mest potenta offensiv. Nu vet vi bättre och i sista träningsmatchen inför fredagens premiär föll Kovland mot AIK i en match som hade många likheter, menar Dahlgren.

– Jag tycker den matchen borta var lik den vi hade i fredags. Vi började väldigt bra där uppe också, bara att vi fick mer utdelning då än vi fick nu. Sen var de ju lite kort om folk i den första matchen. Första perioden nu senast var nog vår bästa period hittills i år, åtminstone de tio till femton första minuterna. Efter det gick vi ner oss lite och när vi får 1-1 emot oss, för att att vi inte leder. Så det är något som vi måste jobba på, vi vill vinna matcherna och gärna leda dem hela vägen men vi måste ha lite tålamod, säger han.

Känner ni av pressen?

– Ja, men lite kanske. Det var väl så det kändes i fredags. Jag personligen tycker att det bara är kul eftersom jag varit här i sex år och att vi varje år sagt att vi vill upp men det inte funnits ekonomi för det. I år finns det ekonomi så jag tycker bara att det är kul med pressen på oss, säger han.

I laget finns inte bara etablerade veteraner som Christoffer Erixon som seniordebuterade med Skåre för 12 år sen, utan också en hel del intressanta ynglingar, däribland backarna Viktor Engfors och Oskar Nilsson som visat upp intressanta kvalitéer under försäsongen. En spelare de tar rygg på är förstås lagets försteback och han ryggar inte bort ansvaret utan välkomnar det.

Oskar Nilsson, en av juniorerna i årets upplaga av KIF. Tog bland annat en fajt mot Söderhamn efter en ful tackling på lagkamraten Emil Fahlander.

– Ja, jag försöker väl vara en farsa på sidan och försöker vara lite skön med dem, pusha dem. Det brukar alltid finnas någon spelare i ett lag som är lite skrikig på juniorer när dem kommer, om de slår en felpass eller så men jag tycker det är viktigare att pusha dem. Jag brukar stanna efter träningarna och nöta lite extra med (Viktor) Engfors, han brukar ha några idéer om hur man ska lösa situationer i egen zon och jag brukar säga att försöka göra det så enkelt som möjligt. Juniorerna är väl mer vana vid det där slafsiga och sen blir det lite mer uppstyrt när det blir på seniornivå, säger han.

KOvalnd ser en lång säsong framför sig och har haft en öppen målsättning att nå Hockeyettan till nästa säsong. Det är en snårig väg dit och det kräver ett bra spel i alla spelformer. För att uppnå målsättningen krävs ett giftigt spel i numerärt överläge och trots att man har en riktig stjärnuppsättning i sin första PP-formation med Dahlgren, Kinisjärvi, Fahlander, Nordin och Nordlander så har man haft märkbart svårt att sätta dit pucken, men det har sina skäl och Dahlgren själv är inte orolig.

– Vi tränade lite på det i torsdag men det blev väl inte riktigt som vi hade tänkt (i fredags). Det är alltid bra att få igång det och vi har ju en line som vi vet är bra på det och där är jag med själv så jag sätter ganska höga krav och press på mig själv. Nu har jag stått där i fyra, fem år och det har gått bra. Sen har det gått mindre bra och då försöker jag hålla det enkelt och hitta ut på kanterna. Sen är det så små grejer som kan få det att vända, säger han och ser med tillförsikt fram emot seriepremiären mot Ånge.

– Det ska bli roligt att få dra igång igen, det är ju ett helt år sen sist. Man ser att det är många som sätter en högre ribba nu och jag sätter högre på mig själv också, jag vet att jag ska producera och att det ska klaffa direkt från början. Vi ska ha farten, vi tränare mycket skridskoåkning och bra passningsspel och tro på det vi gör så ska det gå vägen, avslutar Kovlands toppback.

Mer om Mathias Dahlgren

Namn: Mathias Dahlgren
Ålder: 25 år (1996)
Position: Back
Moderklubb: Timrå IK (upp till J20)
Övriga klubbar: Sundsvall Hockey, Kovlands IF
Kuriosa: Har snittat över en poäng per match i Kovland fördelat på
36 mål och 64 assist.
Aktuell: En av förgrundsfigurerna i topptippade Kovland som begår premiär mot Ånge på fredag.

 Gillar du Hockeynorrland.se? Var med och stötta, antingen via Patreon (https://www.patreon.com/hockeynorrland) eller via Swish – 0720156257. Hockeynorrland förblir gratis, men arbetet, resorna och engagemanget bakom är inte det. Jag uppskattar ert stöd! 

Leave a comment