Det var Boden, som i likhet med ATG:s förhandstippning, var laget som fick flest röster om vilket lag som tar hem grundserien av Hockeyettan Norra, men alla var överrens om det kommer bli en tajtare serie i år.

Under torsdagens upptaktsträff för Hockeyettan Norra säsongen 21/22 samlade åtta av tio klubbar. Boden lös med sin frånvaro och Östersund hade stannat hemma av en alldeles speciell anledning. Huvudtränaren Kjell-Åke Andersson förklarade att hans kollega precis blivit pappa och att någon var tvungen att hålla i sista träningen inför seriepremiären mot Piteå under fredagen. Samtidigt ifrågasatte han skämtsamt om Piteå redan satt igång förberedelserna inför match med sin psykologiska krigsföring eftersom han jagat Jonatan Glader (Sportchef, Piteå) utan att få tag på honom.

I övrigt var man tämligen överens om att Boden kommer vinna grundserien. Några valde en annan väg i tippandet. Östersund trodde på sig själva, Piteå tippade Boden eller Östersund, Ö-vik tog Piteå, Boden och Östersund men tydligast var nog den finske AIF-tränaren Juhani Matikainen.

– Om vi inte vinner så skiter jag i vem som vinner, svarade han på darrig engelska.

Yngst i sällskapet var 27-årige Victor Wallsson som redan förra året assisterade i båset för Teg. I år tar han över huvudansvaret. Om efternamnet känns igen kan det bero på att pappa Hans Wallsson basar över Umeås andra lag – Björklöven – i serien ovanför.

Urban Omark tar den här säsongen över Ö-vik och var klar med sina intentioner. Han lämnade MoDo för att få chansen att bli huvudtränare på seniornivå. Thomas Högström basar över ett förbättrat Sundsvall den här säsongen och kommer göra precis allt för att nå Allettan. Fem nya backar har kommit in i truppen och fyra nya forwards, däribland en av de profilstarkaste namnen i den norra divisionen i år – Anton Gustafsson.

Intervjuer med Omark och Högström kommer under helgen.

Adam Savonen

Bild 1 av 11

Dagens möjligen pinsamaste situation uppstod när Kiruna IF:s huvudtränaren, forne Hockeyettan-liraren, Kim Sunna entrade scenen. Moderator Adam Savonen ifrågasatte huruvida det inte hade varit mer naturligt för Sunna att bli tränare i sin Moderklubb Kiruna AIF. Man kan utgå från att Savonen inte kände till historien om KIF och AIF, att KIF faktiskt är närmare AIF än AIF är själva. Sunna bad Savonen att gå vidare istället för att fördjupa sig i historiken.

Saxat från KIF:s hemsida.

1988 var ett historiskt år. Kiruna AIF och Kiruna HC (IFK Kiruna) bestämde sig för en gemensam satsning i form av en sammanslagning och bildandet av klubben Team Kiruna IF var ett faktum. Succén var omedelbar och första säsongen så blev det avancemang till Allsvenskan efter jul. Ingemar Törmä, Peter Bäckström och bröderna Pudas är legender vi minns.

I mitten av 90-talet hade Team Kiruna sina mest framgångsrika år och laget var nära att nå kvalserien till Elitserien ett antal gånger. Igor Vlasov, Hans Wallsson, Jan Nillsson och Andreas Hadelöv var några av dom som frälste kirunaborna med sina insatser på isen. I början av 2000-talet gjorde klubben återigen några säsonger i näst högsta serien. Sista året blev tungt både ekonomiskt och sportsligt och laget fick lämna plats för nya lag.

De senaste åren har representationslaget spelat i Division 1 och tillhört toppskiktet, visionerna och målen ligger på att få återvända till Allsvenskan i framtiden. 2007 bestämde man sig för att även slå ihop ungdomsverksamheterna i de olika föreningarna som bedrivits separat hela tiden trots att junior- och A-lagen slogs ihop för länge sedan. Kiruna IF var det nya namnet för klubben. Och det är Kiruna IF som axlar och bär den stora hockeytraditionen vidare i hockeystaden Kiruna.

Länk: https://www.kirunaif.se/KIFForeningen/sida/18315/klubbinfo

Nytt för i år

Hockeyettan Norra tjuvstartar hela Hockeyettan genom att släppa pucken i morgon mellan Piteå och Östersund, två förmodade topprivaler. Övriga lag får vänta till söndag. Nytt för i år är att samtliga serier innehåller tio lag. Det innebär att fem lag går till Allettan och fem går till vårserien. Vinnaren av vårserien får chansne i Play off 1 precis som vanligt. Inte heller i år blir det någon Hockeyettan-final. Istället avgörs slutspelet via kvartsfinal och semifinal, i den sistnämnda möts 12 lag varav sex lag går till den kvalserie där EN ENSAM vinnare går upp i Hockeyallsvenskan.

Leave a comment